Toeren langs en rond de slingerende Zwalm

240,00        8 u.        Busrit      
  Zwalm

De dorpjes in de Zwalmstreek dragen appetijtelijke namen. In Roborst, een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen plukken en proeven we onder de rokken van de waterkersplukster een paar blaadjes van de overheerlijke  waterkers die hier in loepzuiver bronwater wordt geteeld. Voor andere beeldjes, zoals dat van de handschoennaaister en de wagenmaker rijden we naar Sint-Denijs-Boekel en Hundelgem. We strelen het minuscule dorpje Dikkele en bukken ons dan tussen bruine beuken om de immense Munkboshoeven te bewonderen, waar ooit nog een landbouwstokerij pufte.

Aan het vroegere mijnwerkerspad vertellen we graag straffe verhalen over de koolputters die tot 1963 met het “fosttreintje” naar de Borinage pendelden. Wie dan al dorst heeft, serveren we een Boembeeks Luiwerk, een licht troebel bier gebrouwen in opdracht van Natuurpunt. Over de Paddestraat, ooit een heerweg voor Romeinen tussen Bavay en Velzeke en nu een marteling voor coureurs, schudden we naar het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke en tonen we je wat Caesar en Augustus en hun entourage hier tweeduizend jaar geleden ambieerden, vervaardigden, aten en dronken.

We slingeren tot bij de Zwalmmolen, waar met water groene stroom wordt geproduceerd of tot bij de Tissenhovemolen, een van de oudste staakmolens in Vlaanderen, waar de molenaar niet enkel graan maar ook boerinnen “maalde”.
Via Rozebeke, waar de kathedraal van de Vlaamse Ardennen staat en waar filmopnames voor “Allez Freddy” en “De Ronde” werden gedraaid, bereiken we Elst, waar we in de kerk het verhaal van de geutelingen en de heilige Apollonia uit de doeken doen. In Zegelsem, waar Herman Teirlinck verbleef en nu Marijn Devalck woont, kunnen we na wat gedokker over de Haaghoek een bezoek brengen aan het Monasterium Mariakluizen, een oecumenisch kluizenaarsnest waar kartuizerbroeder Yvan ons rondleidt in zijn koptische kapel, een heel bijzondere belevenis die niemand onberoerd laat. Op de uitkijktoren wat verderop krijg je een one-million-dollaruitzicht over de getuigenheuvels die hier miljoenen jaren geleden ontstonden, toen hier nog dinosaurussen in bikini lagen.

Wat kunnen we bezoeken:

  • een watermolen en/of een windmolen
  • een kerkje in Elst of Rozebeke
  • Het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke
  • de Mariakluizen in Zegelsem

We bekijken samen met jou wat haalbaar is tijdens jullie uitstap en maken zelf de nodige reserveringen. We tippen graag charmante cafeetjes en restaurants.

 

We maken met plezier een zijsprongetje naar

  • de jeneverstokerij Van Damme in Balegem
  • de geuzenhoek in Korsele

240,00

Begeleiding gids Vlaamse Ardennen Extra: 30 euro per uur (toegangsprijzen en bus(je) niet
inbegrepen)  Tijdsduur: 8 u.
  Busrit
  Zwalm


Stuur ons een vraag over dit aanbod...

Vul hier jouw naam in

Vul hier jouw onderwerp in

Vul hier jouw boodschap in

 

Klik hieronder op 'Ik ben geen robot' en daarna klik je op 'Verzenden'.

Jouw bericht is succesvol verstuurd.

Sorry, er is een fout opgetreden.