Van Calvinisten tot Geuzen - van stad naar bos


  Gent, Horebeke

500 jaar geleden ontketende Luther met zijn 95 stellingen de grootste revolte tegen de katholieke kerk tot dan toe. Onze streek lag op de breuklijn en dit dagprogramma neemt u mee naar sporen van deze revolte in Gent en Korsele.

Denkers als Erasmus, Luther en Calvijn zorgden een half millennium geleden voor een nieuwe manier van denken over het christelijk geloof. In hun kielzog groeide het protest en in geen tijd ontvlamde de strijd tussen katholieken en protestanten. De Nederlanden vielen uiteen en deze regio was de brandhaard van het conflict. We voeren u mee naar een razend interessante episode uit de westerse historie.

In de voormiddag bezoeken we Gent, waar een calvinistisch bewind het katholicisme vijf eeuwen geleden wou uitroeien. Maar de rebelse droom spat uit elkaar door interne meningsverschillen en een te harde aanpak van andersdenkenden, waardoor onze streken weer onder gezag van de katholieke Spaanse kroon komen. Onze gids toont u vele achtergebleven sporen.

Vervolgens gaan we naar de groene heuvels van de Vlaamse Ardennen voor een heerlijke lunch. Maar niet alleen de mooie zichten voeren ons hierheen: de streek was ooit een toevluchtsoord voor vluchtende Geuzen, die er protestantse gemeenschappen stichtten in de plooien tussen de heuvels. Eén gemeenschap kon overleven: het unieke Korsele.

Onze gids neemt u op sleeptouw door dit piepkleine plekje van grote historische waarde. U bezoekt de kerken aan weerszijden van het stemmigste kerkhof van Vlaanderen en luistert naar de geschiedenis van deze protestantse enclave. Ook het museum gewijd aan de plaatselijke strijd tussen protestanten en katholieken, de bijbel en volksschrijver Abraham Hans wordt bezocht.

‘Van Calvinisten tot Geuzen’ is een samenwerking tussen Gidsen Vlaamse Ardennen Extra en Gandante. De twee onderdelen van dit dagprogramma kunnen ook apart geboekt worden. Voor prijzen en meer uitleg hierover, mailt u naar info@gandante.be.


Dagprogramma in Gent en Korsele, waarin op zoek wordt gegaan naar sporen van de godsdienstoorlog van 500 jaar geleden.  Gent, Horebeke


Stuur ons een vraag over dit aanbod...

Vul hier jouw naam in

Vul hier jouw onderwerp in

Vul hier jouw boodschap in

 

Klik hieronder op 'Ik ben geen robot' en daarna klik je op 'Verzenden'.

Jouw bericht is succesvol verstuurd.

Sorry, er is een fout opgetreden.